Arabaşı Çorbası Nasıl Yapılır?

Kurtuluş Savaşında doğuya giden askerlere yemek vermek isteyen halk, ellerinde bulunan tek malzeme olan un ile bulamaç hazırlayıp pişirmişler. Yanınada gene kavrulmuş undan tavuk suyuna çorba hazırlayıp askerlere ikram etmişler. Askerler bu çorbayı içince hem karınları doymuş hemde güçleri yerine gelmiş. O zamandan sonra arabaşı çorbası kış mevsiminde yapılarak lezzetine lezzet katmış. Bu çorba genel olarak Konya ve Yozgatlılar tarafından daha çok tüketilir.

Malzemeler:

  • Hamuru için;
  • 2 su bardağı un
  • 8 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı tuz ( damak tadına göre arttırılıp çoğaltılabilir )
  • Çorba için;
  • 1 bütün tavuk yada 3-4 adet baget kısmı
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 yemek kaşığı biber salçası
  • 1,5 çay bardağı kavrulmuş un
  • Tuz

Yapılışı;

İlk önce tavuğu yada bagetlerimizi haşlıyoruz. Haşladığımız tavuğun suyundan tavuğu didmek için çıkarıyoruz.
Daha sonra hamurumuzu hazırlıyoruz. Tencereye 4 su bardağı suyu koyup kaynamaya bırakıyoruz. Kalan 4 bardak soğuk suyu başka bir kapta içerisine unu ve tuzu ekleyip karıştırıyoruz. Pürüzsüz olana kadar çırpıyoruz. Ocakta kaynayan suya bu karışımı yavaş yavaş ekleyerek ve çırparak ekliyoruz. Kıvam alana kadar çırpmamız gerekiyor. Pürüzsüz olunca tahta kaşıkla karıştırmaya devam ediyoruz. Kaşığı kaldırdığınızda kıvam cıvıksa biraz daha un ekleyebilirsiniz.
Hamurumuz muhallebi kısmına gelince derin bir tepsiyi ve kabı soğuk suyla ıslatıyoruz ve hamurumuzu içerisine döküyoruz. 1 gece önceden yapılırsa daha iyi olur ama vaktiniz yoksa hamuru dolaba koyup soğutabilirsiniz.
Gelelim çorbamızın yapılışına. Başka bir tencereye 1,5 çay bardağı kavrulmuş unumuzu koyuyoruz. Ardından domates ve biber salçamızı koyuyoruz. Biraz kavurup tavuk suyunu ve ek ilave kaynamış su ekleyip pişirmeye bırakıyoruz. Çorbamızın pürüzsüz olması için blenderdan geçirebiliriz.
Çorbamız kaynarken tavuklarımızı didiyoruz. Kaynayan çorbamıza tuzu ve tavuklarımızıda ekleyip karıştırıyoruz. Daha sonra soğuyan hamurla birlikte yanına limon ve bol acılı pul biberle servis edebilirsiniz.

Bir önceki yazımız olan Elmalı Kurabiyenin Tart Yapımı başlıklı makalemizde elmalikurabiye ve elmalıtart hakkında bilgiler verilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.